De noodzaak van Bacteriën in de Koivijver

Wilt u weten waarom bacteriën zo belangrijk zijn in de vijver? En wat doen bacteriën in de vijver? Lees dan verder!

Neem contact op

De noodzaak van Bacteriën in de Koivijver

Wilt u weten waarom bacteriën zo belangrijk zijn in de vijver? En wat doen bacteriën in de vijver? Lees dan verder!

Het is een heel belangrijk ding om naar de werking van de bacteriën te kijken in de vijver.

  • Wilt u er alles van weten?
  • Oke dan gaan we verder!
  • Wat wilt u met de Koi die daar in zit?
  • Wat doet een vijver zonder Bacteriën?
  • Wat doet een vijver met Bacteriën?
  • Wanneer Bacteriën toevoegen?

Wilt u hier meer over weten?

Lees dan verder.

Het hoort er natuurlijk een beetje bij. Pronken met je mooie vijver. En ervan genieten van het kabbelende water.

Maar wat gebeurt er in de winter? De bacteriën? Wat is nu eigenlijk het slimst?

Wat wilt u met de vijver?

Wat wilt u er eigenlijk mee doen? Alleen maar er naar kijken als u er tijd voor heeft of er ook mee bezig zijn? De Koi is een huisdier die meestal buiten in de vijver zwemt. En een huisdier dient dagelijkse verzorging. De ene dag uiteraard meer als een andere dag. Daarom is het belangrijk om je verdiepen in het houden van Koi. De Koi leeft in water. De mens vaak binnen in huis. Als het koud is of te warm dan regelen wij zelf de temperatuur. De Koi kan zelf niets doen dus moet u er op letten of de Koi het wel naar zijn zin heeft.

Wat doet een vijver zonder Bacteriën

De bacteriën spelen een grote rol in de vijver. Ze eten restanten op van de voeding. Ze zetten ammoniak om in Nitriet en ook weer in Nitraat en weer naar gezond water. Bacteriën zorgen voor zuurstof en weren de parasieten! Kortom bacteriën zijn nuttige micro-organisme die we misschien wel onderschatten hoe belangrijk ze zijn. Dus wat doet een vijver zonder bacteriën? De vissen gaan dood en het wordt erg groen in de vijver. Het gaat stinken van al het verterende voer of rottende bladeren. Is dat wat we willen? Een soort bed wat nooit verschoond wordt? Nee toch!

Wat doet een vijver met Bacteriën?

Een vijver met Bacteriën is helder en schoon. Geen rottende bladeren op de bodem. Geen rottend voer of uitwerpselen van de vis. Geen groene vijver! Geen alg in de vijver waardoor je de vissen goed kunt zien. Dat is het resultaat als je voldoende Bacterien gebruikt.

Wanneer Bacteriën toevoegen?

Moet je Bacteriën toevoegen alleen in het begin van het seizoen? Ja en nee! Ja je moet zeker bacteriën toe gaan voegen als je meer gaat voeren in het begin van het seizoen! Nee want dan is het eigenlijk al te laat! Bacteriën moet je dus meer of minder toevoegen! Dat is de vuistregel! Meer of minder en dan ook nog wekelijks!

Wanneer Bacteriën toevoegen?

Het voeren van de Koi doen we dagelijks hoop ik! Eigenlijk gooien we dus dagelijks rommel in de vijver. Gelukkig eten onze Koikarpers de rommel op en als het goeie rommel is blijft daar maar weinig van over. Toch scheiden de Koikarpers weer veel uit wat opgeruimd moet worden. Wie gaat dat doen? Juist de bacteriën! Maar zijn die er wel? Kijk daar gaat het nu om. Zijn er wel voldoende Bacteriën in uw vijver? Wij adviseren u dan ook om wekelijks nieuwe Bacteriën in de vijver toe te voegen om zo het pijl op een goed niveau te houden. Waarom op pijlhouden van de Bacteriën ? Sterven die af dan? Ja en nee! Ja die sterven af en worden lui. Nee maar u spoel ze wel er uit met uw wekelijkse schoonmaak beurt! Hoe sterven die Bacteriën af dan? Nou als de KH in de Koivijver lager is dan 5 dan werken de bacteriën niet meer en sterven af! Het hele systeem werkt dan niet meer met als gevolg dat u geen goed leef klimaat heb en de Koikarpers open staan voor parasieten.

Wilt u hier meer over weten?

Wat u meer moet weten over Bacteriën leest u hier van deskundige.