Koikarpers: Geslacht bepalen!

Gefeliciteerd het is een…. is uw nieuwste aanwinst een mannetje of vrouwtje? 

Neem contact op

Koikarpers: Geslacht bepalen!

Gefeliciteerd het is een…. is uw nieuwste aanwinst een mannetje of vrouwtje? Volwassen koi karpers kunnen dat u niet vertellen, maar Koi Care Hoeksche Waard tipt hoe u het geslacht bepaalt.

Stel: u heeft een koi karper maar bent benieuwd of uw nieuwste prachtvis een mannetje of vrouwtje is. Want misschien wilt u de koi wel laten voortplanten, of bent u gewoon nieuwsgierig wat voor vlees (of vis) u in de kuip heeft.

Koi karpers kweken: ken het geslacht!

Uiteraard is kennis van het geslacht relevant als u over kweken nadenkt. Bent u benieuwd hoe u dat bepaalt?

Vrouwtjes koi en mannetjes koi: wie is wat?

In tegenstelling tot het mensenrijk, is het mannetje bij koi karpers juist kleiner dan het vrouwtje. Dat heeft een natuurlijke oorzaak. Een vrouwtjes koi heeft haar omvang nodig om kuit te dragen. Zo baart ze weer van die prachtige visjes.

Hoe herken ik een mannetjes koi?

De mannetjes zijn niet alleen kleiner, maar vaak ook kogelvormig. Hun vinnen zijn puntiger en kleiner. Daarbij zijn de vinnen ook niet zo doorzichtig. Koi kenners beoordelen het geslacht ook aan de hand van het ‘achterwerk’. Is de aarsopening wat minder roze en rond, dan is het een mannetje. Deze kenmerken worden duidelijker naarmate de vissen groeien.

Vrouwtjes meer geliefd?

Uiteraard zijn vrouwtjes koi hierdoor meer geliefd bij kenners. Dat is logisch, omdat zo’n grote volle koi karper beter tot haar recht komt. De schubbentekening is veel beter zichtbaar en het patroon staat meer uit elkaar. Als kenner van de koi karper help ik u met het uitzoeken van een mannetje of vrouwtjes koi. Ik kom graag bij u langs als u advies wilt. Uiteraard bent u van harte welkom bij Koi Care Hoeksche Waard om een mannetjes of vrouwtjes koi uit te zoeken.